Borstvoeding en het belang van correct aanleggen

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 22:06

Één van de meest voorkomende redenen van een lage melkproductie is de manier van aanleggen. Als je een baby niet op de juiste manier aanlegt, zal hij niet de borst effectief goed kunnen drinken. Hoe minder goed een baby drinkt aan de borst, terwijl foutief aanleggen de sleutel hierin is, zal ervoor zorgen dat je melkproductie A. Niet goed op gang komt B. Afneemt/verminderd of zelfs C. Stopt. Allemaal scenario's die je niet wilt.

 

Hoe voorkom je dit,

hoor ik je denken.

Volg een borstvoeding cursus of zwangerschaps cursus waar de juiste manier van aanleggen word behandeld. Lees je voldoende in over borstvoeding, zodat je weet hoe het wel moet en vooral ook hoe het niet moet. 

Trek aan de bel als je klachten ervaart.

Waar moet je nou op letten?

Het belangrijkste is om, zodra je merkt dat de baby niet goed drinkt,  hulp in te schakelen van een borstvoeding coach [ Natural M'oummies bijvoorbeeld ] of een IBCLC lactatiekundige. 

Hoe merk je nou dat een baby niet goed drinkt of dat je melk productie achteruit gaat?

 

• Pijn - boestvoeding geven mag geen pijn doen, het kan zeker zijn dat het de eerste dagen gevoeliger is ondat je borsten voor het eerst borstvoeding geven. Maar pijn en echt ongemak ervaren aan de borst, is een teken dat er iets mis gaat.

• Kloven - dit is een vaak voorkomend symtoom door verkeerd aanleggen. Loop hier dus niet mee door, maar zoek hulp.

• Onrustige baby - doordat er niet effectief word gedronken, neemt je melkproductie af of komt niet goed op gang. Dus de baby raakt gefrustreerd, omdat er geen melk toevoer komt. 

• Minder / weinig poep en plas luiers

• Baby valt af

• Geelzucht - door goede voeding moet dit snel afnemen, als dit niet gebeurd kan het dus ook een teken zijn van minder melk. 

• Baby huilt veel en wilt alleen maar bij jou zijn ( dat laatste is opzich normaal baby gedrag,  maar niet i.c.m. één van bovenstaande klachten )

• Uitdroging 

 

Als één van bovenstaande problemen optreden, is het wijsheid z.s.m. aan de bel te trekken om een borstvoeding specialist mee te laten kijken. Hoelanger je er namelijk mee door blijft lopen, hoe lastiger het is om je melk productie weer omhoog te krijgen. 

 

Feit of fabel?

 

Nou gaan er ook fabels in de ronte over een te lage melkproductie,  die wil ik bij deze direct ontkrachten. Zodra een baby op de wereld is en 9 maanden lang in mama's buik heeft gezeten, is het heel normaal dat deze bepaalde behoeftes heeft. Vooral het veel bij mama willen zijn is een logische reactie op het feit dat jij de enige vertrouwde persoon bent voor dit mooi mensje. Laat je dus niet gek maken, als een baby veel wilt drinken en bij je wilt zijn is dit heel normaal baby gedrag. Aanleggen aanleggen aanleggen is dan ook de sleutel naar een goeie melkproductie. Maar dan is CORRECT aanleggen wel een pré. 

 

Hier onder een opsomming van zeer normale reacties van je baby na de geboorte. Die geen reden tot zorgen zijn, zoals sommige mensen wel beweren.

 

  • Je baby wilt vaker worden gevoed
  • Je baby wil niet neergelegd worden en begint te huilen zodra je dit wel doet
  • Je baby is 's nachts wakker, komt vaak voor nachtvoedingen of is soms zelfs een paar uur aan het spelen
  • Korte of lange voedingsbeurten, zolang ze effectief drinken kan een baby op zijn eigen tempo de juiste hoeveelheid eruit halen. Voeden op verzoek blijft hierin dus de sleutel
  • Je baby accepteert na een voeding een afgekolft flesje, persoonlijk vind ik dit onnodigen zorgt het er indirect voor dat je borstvoeding terug kan gaan lopen. Het aanbieden van een fles na een voeding, zal eerder zuigbehoefte zijn van je baby, dan nog honger. Pakt hij deze wel i.p.v. dat jij je borst geeft, zal je indirect afbouwen. Want door het geven van de fles mis jij een stimulatie momentje. Liever niet dus en volkomen onnodig als je voed op verzoek.
  • Je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken, volkomen normaal. Je productie past zich aan op vraag en aanbod en het is dus helemaal niet meer nodig stuwing te hebben. Ke borsten zijn NOOIT leeg, onthoud dat.
  • Er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer - lekken van borstvoeding is sowieso geen indicatie voor het wel of niet kunnen geven van borstvoeding. Daarbij kunnen je borsten eerst wel hebben gelekt en doen het nu niet meer. Dit betekend simpelweg dat je borsten zindelijk zijn geworden. 
  • Je kunt niet veel melk afkolven - kolven moet je leren, kolven is een andere drink techniek dan die je kindje doet. Je borsten moet dus letterlijk leren om de kolf te accepteren. Daarbij zijn er voldoende borsten die zich niet laten neppen en dus sowieso vrijwel geen voeding geven als je kolft. Zo heb ik mijn oudste bijna 2,5 jaar borstvoeding gegeven, maar kolfte ik nooit meer dan 30cc
  • Je hebt kleine borsten - dit is wellicht de grootste fabel, want de grootte maakt echt niks uit voor het wel of niet kunnen geven van borstvoeding. De basis ligt hierbij in de melkklieren en die zitten net zo goed in kleine, als in grote borsten.

 Ervaar jij problemen met borstvoeding, wacht niet langer en trek aan de bel.  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.