Eczeem, waar komt dat nou eigenlijk vandaan?

Gepubliceerd op 30 juni 2020 om 23:25

Eczeem een zeer vervelend kwaaltje wat ik de laatste tijd steeds vaker zie bij mensen. Er zijn meerdere soorten eczeem. De meest bekende soort eczeem is atopisch eczeem, gevolgd door contacteczeem. Atopisch eczeem is vaak erfelijk aangelegd en uit zich vooral in de knieholten en elleboogplooien, zeer vervelende plekjes. Dit eczeem ontstaat van binnenuit en smeren met zalfjes is dus vaak symtoom bestrijding of helpt helemaal niet eens. Contacteczeem ontstaat door met het allergeen in aanraking te komen, zoals bepaalde zepen of andere stoffen.

 

Omdat eczeem vaak van binnenuit komt, is smeren vaak een gebed zonder einde, ook al bied het vaak verlichting en zorgt het voor vermindering van de eczeem. Vrijwel altijd zijn de darmen de boosdoener van dit vervelende kwaaltje. Darmen zijn de hersenen van je lichaam, als daar iets niet goed gaat, reageert je lichaam daarop. Eczeem is één van de symptomen om dit te herkennen en dus een aanwijzing dat je iets moet doen aan je darmflora.

Hoe ontstaat deze disbalans nou?

 

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica, langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals Ibuprofen, vaccinaties, een disbalans in de hormonen d.m.v. pil gebruik, teveel koolhydraat- en teveel suikerrijke voeding. Een hoge inname van alcohol speelt hierin ook een rol, Alhamdullilah voor islam.

 

Doordat deze slechte dingen invloed hebben kunnen hebben op je lichaam, krijgen de slechte bacteriën de overhand in je darmen. Daarbij kunnen de goede bacteriën minder goed hun werk doen, waardoor andere boosdoeners ook vrijspel hebben. Denk bijvoorbeeld aan een schimmel zoals candida. Door al deze narigheid in je darmen, ontstaat er een zogenaamde leaky gut, oftwel lekkende darm. Doordat deze lekt, hebben de slechte bacteriën vrijspel om via de darmwand je bloedbaan in te gaan. Hierop reageert je immuunsysteem om de ‘indringers’ te bestrijden. Helaas met allerlei ontstekingsreacties als gevolg. Door deze ontstekingsreacties krijg je vervelende kwaaltjes zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten en… eczeem!

Mensen met een voedselallergie hebben vaker een verstoorde darmflora, maar mensen met een verstoorde darmflora hebben vaker een voedselallergie.

 

Het heeft dus veel invloed op elkaar. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die in ieder geval dit triggeren, denk hierbij aan: zuivel, tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Echter in de praktijk kan ieder voedingsmiddel een reactie geven en dat is altijd persoonsgebonden. Ieder persoon is tenslotte anders en reageert dus anders. Door middel van bepaalde testen, kan je uit sluiten op welke voeding jij reageert. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een darmonderzoek, NEI of bioresonatie. Een eliminatie test kan ook veel uitsluitsel geven. Hiervoor moet je minimaal 4 weken een product niet eten en kijken hoe je lichaam hierop reageert. Als het niet verbeterd is het een ander voedingsmiddel. Het nadeel is dus dat doormiddel van de test je soms best een tijd bezig kan zijn uit te zoeken wat het is. Persoonlijk geef ik dus de voorkeur aan één van de andere soorten tests.

 

Daarbij is is stress een grote factor voor weer opvlammen van je eczeem. Door stress verhoogt namelijk je cortisol gehaalte (stress hormoon) en laat dit nou een trigger zijn voor het uitschakelen van je imuunsysteem.

 

Ook slecht slapen heeft invloed op eczeem. Slaap is namelijk van groot belang voor het herstel van je lichaam en dus ook het herstel van je huid.

 

Heb jij dus laat van eczeem en heb je al allemaal verschillende soorten creme en zalven geprobeerd, maar blijft je eczeem opvlammen?

 

Kijk dan eens verder. Zalfjes kunnen heel fijn zijn om de jeuk en de pijn te verlichten, maar blijven symtoombestrijders van tijdelijke aard. Ze pakken niet de werkelijke oorzaak van het probleem aan, waar de eczeem vandaan komt. Zoek dus de juiste hulp als je jijzelf of één van je kinderen last heeft van eczeem en blijf er niet te lang mee doorlopen. Want als dit eczeem een reactie is op een leakygut, wil je dit zo snel mogelijk onder controle krijgen en herstellen.

Allah y shafik.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.